Însemnele Liceul Tehnologic „Elisa Zamfirescu”

Liceul Tehnologic „Elisa Zamfirescu”, cu o tradiţie de 40 de ani, a dat judeţului Satu Mare forţă de muncă în industria uşoară. În ultimii ani s-a obţinut autorizarea pentru alte specializări, cum ar fi tehnician design vestimentar şi coafură – frizerie – cosmetică – manichiură.

 

     De ce Elisa Zamfirescu?
Poate că vă întrebaţi de ce Elisa Zamfirescu. Pentru că Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din Europa. Născută la Galaţi, pe 10 noiembrie 1887, într-o familie cu mulţi copii, Elisa Leonida a făcut şcoala primară la Galaţi şi a absolvit liceul la Şcoala Centrală din Bucureşti. Nepoată de inginer, fratele mai mare fiind tot inginer, a avut ambiţia să demonstreze că şi fetele pot îmbrăţişa o carieră tehnică. Înfruntând toate piedicile, pleacă la Berlin în anul 1909 şi se înscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind prima femeie studentă a acestei şcoli, pe care o termină în 1912.

                                                                                                                     Sigla liceului

Sigla liceului o reprezintă pe marea doamnă a tehnicii.

Steagul

Sigla este imprimată şi pe steag, care a fost confecţionat în atelierele şcolii noastre şi, după cum se poate observa, cromatica acestuia este galben şi albastru, culorile reprezentative ale Liceul Tehnologic „Elisa Zamfirescu”, simbol al bogăţiei sufleteşti şi al seninătăţii ce domenesc în liceu.

     Imnul
Imnul şcolii este pe ritmuri moderne, iar textul scoate în evidenţă profilurile liceului, precum şi atmosfera îmbietoare care te ademeneşte către el: „Haaai, hai la şcoală!”

Muzica: negativul piesei “Como la flor” de Selena Pistas
Text: Bercea Cristina, Moiş Daniela, Sabo Mariana

Strofa I
În zorii zilei când mă trezesc,
Înspre liceu eu mă grăbesc.
Noi iubim moda, mecanica şi arta,
Învăţătura ne-nnobilează soarta.

Refren:
Anii de liceu nu-i vom uita,
Răspunsuri, teze şi pauza…
Tot ce-ţi doreşti se va-ntâmpla…
Haaai, hai la şcoală!

Strofa II
Când peste ani vei cugeta
La tot ce-a fost în viaţa ta,
Te va cuprinde un nesfârşit fior,
De şcoală ţie îţi va fi dor.

Refren:

     Sloganul
Conform celor spuse anterior, am ales şi sloganul şcolii, o afirmaţie a regelui Ferdinand I, „Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritele care domnesc într’însa”.

     Mascota liceului
Lizuca, mascota liceului, îmbină elementele tradiţionale cu cele moderne. Păstrând culorile reprezentative ale liceului, ea este un simbol al unei lumi de poveste, cum se vrea a fi şi viaţa la Liceul Tehnologic „Elisa Zamfirescu”.